Seuran alkuvaiheista

Ennen varsinaisen yhdistyksen perustamista Suolahdessa oli järjestäytynyttä Valokuvaustoimintaa jo 1950 -luvulla. 50 -luvun alussa silloinen työväenopiston rehtori Yrjö Ahomaa veti valokuvauspiiriä opiston viikko-ohjelmassa. Puolivälissä 50 -lukua työväenopiston rehtorin vallankahvassa ollut Toini Hakala pyysi Ossi Hintikkaa valokuvauspiirin vetäjäksi. Kalustoa ei ollut talon puolesta siihen aikaan, joten Ossi toi kehityspurkin ja pinnakkaiskopiokehyksen piiriin ja siitä lähti valokuvauspiiri käyntiin. Kaupungintalon vieressä olevan puutalon yläkerran ullakkokomero toimi laboratoriona. Alkuinnostuksen laannuttua osallistujakato oli sitä luokkaa että piiri toimi vain yhden syyslukukauden.Valokuvauspiirin uusi aamunkoitto sarasti jälleen 1960- luvun alussa, mutta tämä yritys kangistui melkein saman tien väen vähyyteen. Siihen aikaan innokkaimmat harrastajat Suolahdessa kuuluivat Äänekoskelle perustettuun Koskelan Kamerakerhoon. Mutta Suolahdessa oli valokuvauksen harrastajia, josta kielii 1950 luvulla ”Kauppalan Henkiset Kilpailut” – nimisessä kilpailussa 4 valokuvaajalta noin kolmisenkymmentä kuvaa.

Yhdistyksen lopullinen synnyttäjä lienee Timo Warteva, joka otti asian puheeksi keväällä 1963 Antton Kuparin kanssa, joka oli työväenopiston johtokunnan puheenjohtaja. Warteva toimi puoli vuotta valokuvauspiirin vetäjänä ja syksyllä samana vuonna vetäjäksi tuli Tauno Halme.

Kokous yhdistyksen perustamisesta pidettiin 21.2.1965 silloisessa työväentalossa ja puheenjohtajana toimi Tauno Halme sihteerinään Jarmo Toivanen. Jyväskylästä oli vieraana SKSL:n hallituksen jäsen Jouko Maukonen, joka selosti kameraseurojen toimintaa, periaatteita sekä antoi hyödyllisiä neuvoja orastavalle kameraseuralle. Seuran nimeksi esitettiin Suolahden Kamerat joka se on vielä tänäkin päivänä. Samalla pidettiin puheenjohtajavaalit ja eniten ääniä kahmi Arvid Ahotupa ja johtokuntaan valittiin Timo Warteva, Teuvo Piitulainen, Marjatta Kling ja T. Laitinen.

30.5.1965 pidettiin virallinen perustamiskokous jossa johtokunta laitettiin uusiksi. Warteva pysyi ruorissa, mutta sihteeriksi tuli Erkki Mustalahti ja jäseniksi Erkki Lehtinen sekä Toivo Lindholm.

Seuran toiminta jatkui työväenopiston tiloissa ja se saikin käyttöönsä opiston toimitilat laboratoriotarvikkeineen. Yhdistysrekisteriin pääsyä anottiin 16.12.1965 ja seura hyväksyttiin 11.3.1966 merkittäväksi yhdistysrekisteriin. Nyt voitiin hakea jäsenyyttä Suomen Kameraseurojen Liitossa ja 23.3.1966 pidetyssä kokouksessa päätettiin tästä toimenpi-teestä. Syksyllä 1966 vetäjäksi tuli Ossi Hintikka ja myöhemmin toiseksi vetäjäksi tuli Kauko Lehtonen. Vuonna 1967 toiminta siirtyi työväen-opistolta kukkulalle. Silloin saatiin tilava laboratorio ja kunnon tilat toimintaan.